Patricia Moliné, educadora de RANA: ‘Cal prevenir als fills dels abusos sexuals de la mateixa manera que prevenim en temes quotidians com seguretat viària’

El passat 11 d’octubre es va dur a terme una xerrada de sensibilització adreçada a les famílies en el marc del programa de prevenció del maltractament i l’abús infantil “Crida ben Fort!” que duu a terme la Fundació RANA en el nostre col · legi. Es tracta d’un programa finançat en la seva totalitat per l ‘AMIPA i que ha comptat amb el suport i la col · laboració de la Direcció de l’escola.

Imagen

La presidenta de l’AMIPA, Catina Ferragut, va fer la presentació de la xerrada.

La programació de RANA en aquesta oportunitat abasta tres àmbits: Contacontes “crida ben fort, estela!!”, dirigit als alumnes de 1r a 5è de Primària; el taller: Actúa! per prevenir l’abús infantil. dirigit als mestres i, aquesta xerrada de sensibilització sobre l’abús infantil, dirigit a pares i mares.

Com missatge principal l’educadora de RANA, Patricia Moliné, va voler transmetre als assistents la necessitat d’assumir el tema de la sexualitat amb els fills d’una manera natural, tant com menjar, dormir o vestir-se, “sense por, sense fingir, sense presses i parlant “. Segons va explicar, cal poder respondre als fills d’una manera serena a preguntes com “per què no té pito com jo?”, “M’expliques com vaig néixer?” O “Què és masturbar-se?”.

L’acostament entre pares i fills sobre aquest tema pot ser un aliat a l’hora de prevenir l’abús sexual infantil. Precisament, sobre aquesta problemàtica l’educadora va oferir algunes xifres que constaten que es tracta d’un risc real i per desgràcia més comú del que podríem imaginar. Per exemple, va explicar que la Campanya One in Five 2010 del Consell d’Europa va revelar que un de cada cinc nins i nines a Europa pateix algun tipus de violència sexual. Se sap també que, en la majoria de casos d’abús sexual a menors, el menor coneix i confia en la persona que va cometre l’abús, ja que les persones abusadoras freqüentment tracten d’establir una relació de confiança amb les seves víctimes.

Els casos d’abús a menors no coneixen classe social, ni edat, ni sexe, professió, ètnia o religió, va recordar Moliné, i alhora ha insistit en què la persona que ha patit abús es pot recuperar. Entre els consells que va oferir la representant de RANA destaquen acceptar la realitat sense alarmar-se i entendre que això passa i que per això hem i podem prevenir sobre l’abús sexual, de la mateixa manera que prevenim els fills en temes com la seguretat viària.

Imagen

L’educadora de RANA, Patricia Moliné.

És important també fomentar la confiança dels nostres fills perquè s’expressin i ens escoltin, enfortir el confiança en ells mateixos perquè no permetin que ningú els faci res que els disgusti o els faci sentir estranys. Explicar-los que tenen dret a dir NO davant determinades proposicions encara que vinguin d’una persona adulta, un familiar o un conegut. Moliné recomana també interessar-nos per l’entorn dels nostres petits, mostrar interès per com ho han passat després deixar-los sols amb una altra persona, amb preguntes com: “què fareu? Què heu fet? O el nin o nina: T’ho has passat bé? Vols tornar un altre dia?

Hem explicar als nins i nines que el cos és seu, que mereix respecte i que ells han d’anar cuidant-lo. Va insistir que s’ha de parlar dels aspectes positius de les carícies però també alertar els nins i nines que ningú ha d’imposar carícies encara que sigui una persona que coneixem. Des RANA recomanen aprofitar moments de la vida quotidiana per parlar de sexualitat amb els fills i ajudar-vos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s